Rumah atau tanah? [Property] Yang mana satu? refinance rumah

by adminDianeAshleyBooks



Okey hari ini kita nak cakap pasal beli tanah. I faham topik ini I cakap beli tanah ke beli rumah? Betul tapi rumah ini memang kita dah tahu dah kebaikan dan keburukannya, semua orang cakap pasal beli rumah say you ada duit eh you ada duit, you ada kredit you boleh beli tanah itu, is that a good idea ke tidak? Beli tanah ini I beritahu ya memang romantic. Kenapa orang beli tanah? Biasanya sebab utama dia beli tanah sebab dia suka kawasan itu. Maybe bukan dia seorang saja, maybe pasangan dia yang suka. Dia suka kelapangan, dia suka neighbor dia jauh, lepas itu bila orang itu beli tanah dia mesti akan buat banglo bukan semi-D. Ada privacy kalau I nak buat benda nakal dekat tanah itu di rumah itu tak ada orang boleh dengar. Lepas itu ada juga yang nak beli sebab dia nak cop, tapi kalau I tak beli sekarang orang lain beli I dah tak boleh beli lagi. daripada siapa itu? Jadi you beli daripada oran g jugalah kan. Tapi tak apa kita akan ambil topik itu selepas ini. Okey sebab yang ketiga pula, dia nak retire tapi this is lebih kurang sama macam cop tadilah. Dia kata saya dah 35 saya dah ada satu rumah yang saya duduk maybe saya sewa sebab FinancialFaiz kata sewa pun not a bad idea, jadi saya nak beli tanah untuk hari tua. -Jual-Beli Rumah, LPPSA dan ASBF ➜ 🧮 Kelas DEBT SNOWBALL ➜ 🛒 Shopee affiliate ➜ ⚠️ Disclaimer: I am NOT a financial advisor nor a “guru”. Investments must be made within your capabilities and at your own risks. I am not liable for any errors, omission, or availability of any information. My views are my own. I am not responsible for any comments or content posted on this channel. B y commenting, you are solely responsible for your own views. I am not liable for any damages nor harm resulting from any content or interactions on this channel Kalau you nak support perjuangan hal ehwal pengguna, bolehlah berikan sedikit sumbangan: 🔴 DuitNow: SA0268990H 🔡 MBB direct: 562973004667 🔵 TnG QR: 🟢 Bank QR: ⚫ BuyMeACoffee: Social-media platform terkini: 🟩 Whatsap: 🟪 Instagram: 🟦 Facebook: 🟥 Telegram: ⬛ TikTok: 🟨 Twitter: 00:00 : 10 Margin financing rendah 02:38 Interest rate pinjaman tanah tinggi 03:04 Explain sikit pasal OPR 04:00 Tenure pinjaman yang pendek 04:40 Tanah limited, tapi masih ada lagi 05:34 Harga tanah tak dijamin naik 06:32 Invest dalam asset lain dulu 07:34 You beli tanah, tanah tu beli you 08:35 Tanah tak dapat disewakan 10:04 Jamin akan cinta tanah tu? 10:38 Tak dapat sewa tanah, ok ke? 11:34 Zaman orang tua lain #financialfaiz #property #tanah Rumah atau tanah? [Property] Yang mana satu? –Bila nak retire? Saya expect umur 55 ataupun 60 saya dah retire saya nak balik ke kampung dan duduk di rumah tersebut. Okay so those are basically what jawapan oranglah kenapa dia beli tanah. dia dah buat research dia tahu tempat ini akan naik dia beli siap-siap, salah ke? Tak salah, tapi apa masalahnya bila kita beli tanah? Masalah nombor satulah I sebagai mortgage broker ya, maknanya I pertemukan orang yang nak ambil dengan bank. Jadi kalau you nak ambil mortgage, tak ada masalah let me know. Video ini dibawakan oleh FinancialFaiz, Takaful Hibah, Properties, ASB Financing. Dalam my pengalaman, banyak jugalah orang tanya pasal tanah, bukan tak ada kurang sed senang nak beli sebab apa? I dah ceritalah sebelum ini. Developer akan bagi rebate sana sini atas bawah kiri kanan, dapat loan 90%. How about tanah? How about tanah? Berapa% dia bagi? Apa maksud I% ya? Bukan interest rate ya, I cakap pasal, the margin of financing. Okey dulu sebelum Covid-19 ada bank itu dia bagi up to 85% tapi bank itu dah bagi 60% saja, 60%. Maknanya kalau harga tanah itu RM500,000, you sebagai peminjam cuma dapat 60 % daripada RM500,000 itu saja sebagai pinjaman dan 40% you kena bayar out of pocket RM200,000. Most people tak ada RM200,000 cash jadi most people tak akan belilah. Kalau you mampu beli tanah itu, dengan low margin of financing, congratulations, you are doing a very good job, tapi 60% yang you pinjam tadi itu, dia punya interest rate, ataupun bunga atau faedah ataupun profit keuntungan bank, bank punya interest ke atas pinjaman tanah tinggi daripad …

Images related to the topic refinance rumah

Rumah atau tanah? [Property] Yang mana satu?

Rumah atau tanah? [Property] Yang mana satu?

Search related to the topic Rumah atau tanah? [Property] Yang mana satu?

#Rumah #atau #tanah #Property #Yang #mana #satu
Rumah atau tanah? [Property] Yang mana satu?
refinance rumah
あなたはここですべての有用な情報を見ることができます: ここでもっと見る
あなたはここですべての有用な情報を見ることができます: ここでもっと見る

You may also like

42 comments

Itsnewworld order 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Cara nK contact boss

Reply
WN WN 04/03/2022 - 5:34 Chiều

betul kata Faiz semua tapi banyak tanah Msia boleh dapat free
tanah tak paya beli boleh buat tanaman dan ternak ayam dll free no tax lagi
bila untung boleh beli rumah lagi cepat kaya lagi.
bila buyer nak beli tanah nampak orang ternak ayam pembeli pun tak nak beli lagi.

Reply
Mohd Jamaludin 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Salam Tuan Faiz, kalau beli tanah yang ada tanaman sedia ada seperti sawit, ada pros n cons x?

Reply
rafirul amri 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Kalau buat personal loan untuk tanah macam mana ya tuan? mmg tanah tu untuk buat rumah family saty.

Reply
Bella Razak 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Tuan Faiz, best sgt channel tuan ni. Very informative. anak melayu especially gen Y and Z ramai yg kurang terdedah dgn bidang ini. Boleh tak buat video one day on career path utk jd mcm Tuan Faiz? Cthnya seperti Certificate yg perlu di ambil etc. sekurangnya kami ada matlamat dan plan bila tak dapat2 kerja. very appreciate!

Reply
soccer kids channel 04/03/2022 - 5:34 Chiều

sahabat saya beli tanah rm60k 2 ekar jual balik dalam masa 2 tahun 260k..rezeki dia..area kuala kangsar.

Reply
Khairi Mahbeb 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Tuan bagaimana dgn beli rumah atau buat rumah? Sy ada tanah…

Reply
Sohailah Balmer 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Beli rumah ni kalau dpt tempat baik, duit sewa mmg mampu cover instalment ke ?

Reply
Macam-macam 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Sy beli tanah dulu. Tanam sawit. Lepas 5 tahun, sy beli rumah guna duit jual sawit itu. Tanah dapat, rumah pun dapat

Reply
mshafiq abd 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Mcam mana ada TANAH di kampung tapi nak gadai tanah untuk beli RUMAH kediaman di KL. Boleh tak dan cara NYA…

Reply
Mr Fiezul 04/03/2022 - 5:34 Chiều

salam ..berkaitan loan untuk beli tanah…adakah pembelian melalui 'personal loan' untuk beli tanah adalah langkah baik berbanding apply loan untuk pembelian tanah..mohon advise tuan… saya rasa ramai yang buat personal loan untuk beli tanah terutama govt servant

Reply
Fathur Rahman 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Betul tuan faiz saya sekarang umur 25 tahun dan dah ada plan sama ada nak beli rumah atau beli tanah.. Tapi ramai yg cakap beli tanah lagi bagus dari rumah.. Setelah saya tgk video ni tak pa la saya simpan la dulu duit saya dahulu Hahaha.. Ada betul juga kata tuan ni nak beli jangan beli sebarangan sahaja pikir Masak2 nanti sampai masa kang kita rasa menyesal

Reply
3Anne 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Biasa org beli tanah utk anak2.. utk di jd kan harta anak2. Most org dulu2. Bnyak tanah and bahagikan pd anak2. Terpulang nak jual, nak buat rumah, nak buat ladang ke bagai. Atau nk simpan and bg pd anak dia pulak kemudian hari. Whereas, rumah as a whole dgn tanah nya sekali bkn hak milik mutlak kita, di mana kita hanya beli rumah sahaja tp bukan tanah nya sekali. Mngkin agreement dlm 100 years or so, i dnt knw. But let say after the contract end and gov decide nak amik semula tanah tu utk tujuan pembangunan, they can do so (correct me if I'm wrong sbb ayah bgtau).

Reply
Leen Mafea 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Saya beli dua-dua

Reply
Reduan mohd yusof 04/03/2022 - 5:34 Chiều

as always..crystal clear

Reply
Ali Baba 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Tuan sy Suka tanah

Reply
akmal afiq 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Dekat mana i boleh belajar tentang saham.

Reply
Anuar Abas 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Best penerangan awak..jelas

Reply
EZ AR 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Beli cash lah. Hindari riba

Reply
I Feel Half Naked 04/03/2022 - 5:34 Chiều

beli tanah, tak ada wang utk bina rumah…hahhaha

Reply
aMin Cx 04/03/2022 - 5:34 Chiều

xdpt jawapan lg..mne yg paling bagus..beli rumah or sewa?

Reply
Extremist 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Best option is beli tanah buat estate. Yes initial capital may be high, but look into the long run. Look into what is high in demand, palm oil, fruits, breeding animals.

Reply
Gold Fish 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Bro, bole tak kongsi cara nak menjual rumah?

Reply
Jon Grey 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Tanah is everything. Maruah, dan kelangsungan hidup. Pada saya kita kena pegang prinsip untuk x invest everything in one basket.

Memang sekarang korang tgk untung beli rumah utk sewa atau buat pinjaman asb. Itu perspektif. Org yg beli tanah untuk maruah dan kelangsungan hidup. Sekiranya ada masalah krisis ekonomi atau politik, maka korg akan dapati duit asb korg kat bank tu x blh keluar langsung dan rumah sewa korg x bersewa sebab org xde keje.

Ada tanah, korang boleh tanam pokok dan jadikan ianya sebagai terapi minda dan exercise.

Reply
Asan Abdul Wahid 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Betul ke beli rmh untung…saya masi x faham lh…dtng mn untung nya¹

Reply
Zairol Azizi 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Bang faiz beli rumah pakai loan lppsa atau bank lagi baik?

Reply
Mohd Zukhairi 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Apa pendapat tuan jika kita beli tanah dan buat rumah sewa dengan pinjaman peribadi

Reply
Zaaba Hasbullah 04/03/2022 - 5:34 Chiều

mana ok
beli tanah dan bina rumah
atau beli rumah yg dah siap

Reply
MBI 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Terima kasih. Sangat2 membantu saya. Kalaulah 20 thn dulu ada yg nasihat mcm ni. Mgkn saya tak sukar macam sekarang….

Reply
nickboyz46 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Tuan Faiz, Boleh ulas x pros and cons beli rumah lelong.
rumah baru byk yg mahal la

Reply
#Mr.cripto #Currency 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Terbaik crypto hehe

Reply
jack mark 04/03/2022 - 5:34 Chiều

beli tanah buat musang king dengan black thom la

Reply
Ahmad Isinin 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Aku ada beli tanah 2.5 ekar..terus ku tebang pokoknswit tu dan masuk Nanas md2 dn morris ,dlm masa 14 bulan, dh ok hasil nanas boleh tapau monthly nye installment

Reply
HB 04/03/2022 - 5:34 Chiều

salam saya nak tanya, macam mana nak dapatkan info balance hutang rumah?

saya tolong bayar rumah ayah (rumah family) sejak mula kerja. saya suruh ayah pergi bank untuk nak tahu berapa balance lagi hutang rumah tu tapi tak dapat statement pape, officer tu cakap bayar je bulan-bulan macam biasa, pelik sungguh, geram je. perangai betul.
(nak sebut juga nama bank: ambank, ampang)

Reply
salder 12 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Assalamualaikum.adakah sy membuat perkara yg bijak jika sy buat rumah dngn mengeluarkan duit dlm asb secara cash atau dengan buat loan bank untuk bina rumah

Reply
salina md noor 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Good argument.. Nak beli tanah ada sungai cantik ..tgk lepas 20 tahun sungai dah jadi longkang .

Reply
Mk Tium 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Condo atau landed? Which one is better

Reply
amin shaid 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Betul tu tuan. Kalau ada RM200k kita invest dengan betul dlm masa 20 tahun boleh jadi jutaan ringgit. Tak tentu but It is possible to do it.

Reply
Azleen Ahmad 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Kita suka dengar ilmu….yg X suka up 2 u. Kita lain dari org lain

Reply
Naz ARF 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Faiz,sy ada soalan..dalam zaman pandemik ni,berbaloi tak kalau beli rumah utk flip semula?with minor renovation/touch up?property apa yg sesuai utk kita flip semula? Lelong @ regular sub sale property!

Reply
Naz ARF 04/03/2022 - 5:34 Chiều

Ni pendapat sy la..kalau mampu utk commit bayar hutang dlm 2k sebulan utk rumah..if duduk di kawasan luar bandar,cuba cari tanah lot rumah yg below 70k..sebab apa?buat personal loan maximum 200k,beli tanah 70k and ade lebihan 130k utk buat rumah..dlm tempoh 10 tahun,loan selesai dan kita memiliki tanah & rumah sendiri..ni just kira2 yg sy buat..*bagi yg mampu byr komitmen hutang 2k utk rumah la..

Reply
Nazmee Pazlan 04/03/2022 - 5:34 Chiều

setuju… nice video

Reply

Leave a Comment